Analyse: Socialdemokratiet tager halvdelen af landets borgmesterposter

Det er farlig disciplin at udtale sig skråsikkert om udfaldet af konstitueringsaftaler i de enkelte kommuner.

Ikke desto mindre kommer niche- og ekspert-mediet NB-Medier nu med en analyse af fordelingen af borgmesterposter efter kommunalvalget den 16. november. Det skriver DebatSiderne.dk.

Her fremgår det at NB-Medier’s analyse dog skal tages med det vigtige forbehold, at en række heldige konstitueringer for et parti hurtigt kan flytte to-tre borgmesterposter. Eksempelvis havde Socialdemokratiet efter valget i 2017 en heldig hånd med konstitueringerne, og derfor vil partiets forventede fremgang næppe give et tilsvarende stort ryk i antallet af borgmesterposter.

Men Socialdemokratiet kan glæde sig over, at partiet har mange kommuner, hvor de har en god chance for at samle en borgmesterpost op, og dermed øge partiets aktuelle 46 borgmesterposter.

Det gælder først og fremmest borgmesterposten i Ishøj, som partiet mistede efter den mangeårige socialdemokratiske bykonge Ole Bjørstorp forlod partiet og dannede sin egen Ishøjlisten. Han smækkede med døren i raseri over, at han blev vraget som spidskandidat til KV21. Socialdemokratiets nye spidskandidat Merete Amdisen har meget gode chancer for at trække borgmesterposten tilbage på socialdemokratiske hænder.

Andre kommuner med gode chancer for Socialdemokratiet er Glostrup, Odder, Frederiksberg, Silkeborg, Vejle, Sorø, Haderslev, Brønderslev og Skive.

Modsat er der ret få kommuner, hvor Socialdemokratiet har en alvorlig risiko for at miste borgmesterposten. De mest udsatte kommuner for S-tab er Thisted, Slagelse, Kerteminde og Hedensted.

Analysen fra NB-Medier peger også på, hvordan de øvrige partier, herunder Venstre og Konservative står til at vinde borgmestersæder efter kommunalvalget.

Kommentarer