Så meget – eller lidt – koster et forældrekøb i ‘din’ by

Sådan ser økonomien ud ved et forældrekøb af en lejlighed i landets store studiebyer: København er dyrest, med Aarhus i hælene og Aalborg billigst for forældrene. Odense er billigst for den studerende
Nye skatteregler, stigende renter gennem 2021 og ikke mindst højere boligpriser har gjort det dyrere at være de ’flinke forældre’, der hjælper med en tryg base under studierne ved at købe en lejlighed og leje den ud til datteren eller sønnen på markedsvilkår.
Det er Realkredit Danmark, der har set nærmere på detaljerne i økonomien ved et forældrekøb på tværs af landets studiebyer – både for den studerende og for forældrene – ud fra data fra blandt andet Home og Finans Danmark.
Det koster en typisk lejlighed til forældrekøb (se skemaet herunder)
- Ejerlejligheder i København er steget med mere end 20 % over det seneste år, men priserne har også været stigende i de andre store universitetsbyer.
- En gennemsnitlig lejlighed på 50 kvadratmeter koster ca. 2,4 mio. kr. i København, mens den fås for godt en mio. kr. i Aalborg.
- I Odense ligger priserne omkring 1,2 mio. kr. i snit, mens gennemsnitsprisen for den studieboligegnede lejlighed ligger på ca. 1,85 mio. kr. i Aarhus.Der er tale om gennemsnitspriser for hele kommunen, og der kan være store forskelle i priserne på lejligheder i samme størrelse i forskellige kvarterer og med forskellige beliggenheder.
Kilde: Finans Danmark, Boligmarkedsstatistikken – beregning Realkredit Danmark
Hvad koster det forældrene at eje og udleje lejligheden?
Ifølge Realkredit Danmarks nye beregning skal forældrene i København have ca. 1.000 kr. op af lommen hver måned i forbindelse med forældrekøbet, mens de i Aarhus og Odense kan nøjes med et månedligt underskud på henholdsvis ca. 600 og ca. 150 kr. I Aalborg giver forældrekøbet faktisk et lille månedligt overskud på ca. 90 kr., ud fra de forudsætninger Realkredit Danmark har sat op.*
Hvad betaler de unge studerende i husleje?
Set med de unges briller er den månedlige husleje lavest i Odense – lige under 3.400 kr. – hvis man har mulighed for at modtage boligsikring. I Aalborg er huslejen en anelse højere, mens den i Aarhus er knap 4200 kr. pr. måned. København er igen dyrest med en husleje til den unge på 4.700 kr. om måneden.
Er det en god investering?
Home og Realkredit Danmark råder til, at et forældrekøb først og fremmest ses som en investering i at hjælpe sit barn frem for i kroner og ører.
Samtidig er det vigtigt, at lejligheden er ’langsigtsholdbar’, mener boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.
”Er lejligheden fremtidssikret fx ved at den er stor nok til, at en evt. kæreste kan flytte ind? Og er det et sted, man har lyst til at blive boende, når man får job? Kan man selv som forældre få glæde af lejligheden i senior-tilværelsen? Eller kan lillebror eller lillesøster få gavn af lejligheden?”
Det er nogle af de spørgsmål, der er værd at vende i boligjagten. Og så er det ifølge Homes ejendomsmæglere helt afgørende at afklare med ejerforeningen, om udlejning er tilladt i henhold til foreningens vedtægter.
Læs hele analysen her: Forældrekøb, sommer 2021.pdf (rd.dk)
Kommentarer