Kultur

Britney er fri – men er du?

Grafik: Closer.

Det er tid til frihedskamp! Fri os fra selviscenesættelsen, ensomheden og arbejdsmarkedets forventningspres. Med afsæt i et af 90’ernes største popikoner opfordrer Sort/Hvid og lydteatret AKT1 til oprør med musikforestillingen WORK BITCH, der har premiere den 21. januar 2022.

WORK BITCH er en farverig, voluminøs og klistret energiudladning, der forener pop, underkastelse og oprørstrang i en guilty pleasure af en musikforestilling. Det er en krigserklæring mod alt det, der holder os nede, men først og fremmest mod arbejdsmarkedet og præstationskulturen.  

Den anmelderroste forfatter Ida Marie Hede står bag teksten, der stiller skarpt på anti work-bevægelsen og tilbyder et spinkelt håb om frihed fra omverdenens forventningspres – og fra os selv. 

Efter mange års kamp er Britney Spears, der har været under sin fars formynderskab og jernhårde kontrol siden et offentligt sammenbrud i 2007, endelig fri. Men hvordan gør man sig egentlig fri af noget, man er skabt af? Det undersøger den unge, fremadstormende instruktør Niels Erling, der selv er vokset op med Britney på repeat.  

”Britney er vores prisme – det totalt varegjorte individ, der gør oprør mod en verden, hun selv er en del af. I millenial-generationen er der også en trang til oprør. Vi vil ikke gøres til varer, men vi dyrker os selv som brands. Vi vil ikke støtte op om kapitalismen, men vi rider med på bølgen. Spørgsmålet er, hvordan vi gør oprør mod os selv og mod arbejdsmarkedet, når vi er en del af maskineriet, og hele vores identitet er hængt op på karrieren”, siger Niels Erling. 

WORK BITCH er iscenesat af Niels Erling i samarbejde med koreograf Gunilla Lind. 

WORK BITCH blæser til frihedskamp 

Forestillingen er skabt i en aktuel virkelighed, hvor statsminister Mette Frederiksen på en konference om fremtidens Danmark i august sidste år udtalte, at Vi skal arbejde. Flere skal arbejde. Og gerne mere. Vi skal se arbejde som meget mere end økonomi og forsørgelse.  

Vi skal aflive den sejlivede myte, at det at gå på arbejde skal være lystbetonet, supplerede hun kort efter ved fremlæggelsen af reformudspillet ‘Danmark kan mere I’. 

Samtidig viser den seneste nationale sundhedsundersøgelse, at 25 procent af danskerne lever med et højt stressniveau, og at andelen er steget siden 2010. Ifølge en anden undersøgelse, udarbejdet af konsulentfirmaet Cowi, skyldes 20 procent af danskernes sygefravær dårligt psykisk arbejdsmiljø. Det svarer til 3,8 millioner fraværsdage årligt, eller til at 17.000 danskere hver dag er sygemeldt af denne årsag.  

”Forestillingen sætter spørgsmålstegn ved vores opfattelse af værdi. Vi bliver stressede, angste og ensomme af den kultur, vi har opbygget. Vi bliver misundelige på vores venner, når de har succes og fremmedgjorte overfor hinanden. Er vi sikre på, at det er det her, vi vil? WORK BITCH er en forestilling til dig, der er fucking udkørt, og som måske er begyndt at lege med tanken om at bryde fri”, siger Ida Marie Hede. 

WORK BITCH er blevet til i et samarbejde mellem Sort/Hvid og lydteatret AKT1 og spiller på Sort/Hvid fra den 21. januar – 12. februar 2022.  

Manuskriptet til forestillingen udkommer som en bog på premieredagen og kan erhverves på Sort/Hvid samt AKT1. 

Sted SORT/HVID, STALDGADE 26-30, 1699 KØBENHAVN V, KØDBYEN 

Periode 21/1-12/2 2022, MANDAG-FREDAG KL. 20, LØRDAG KL. 17 

Sprog DANSK 

Varighed 90 MIN. 

Billetter HER  

Kommentarer