Livsstil og forbrug

Fakkelbærer til De Paralympiske Lege går med danske design-krykker

Kristoffer Vilhelm fra Vilhelm Hertz krykker. Foto: Nikolaj Hegelund Villumsen.

Når den olympiske ild i disse dage transporteres rundt i Japan op til åbningsceremonien for De Paralympiske Lege, er det med et lille dansk islæt. En af de japanske fakkelbærere kommer nemlig til at gå ruten med danskedesignede krykker.

Det er lige oppe over at verdens bedste paraatleter mødes og dyster til olympiaden i Tokyo, og traditionen tro skal den olympiske ild rundt i værtslandet inden åbningsceremonien.

Og en af fakkelbærerne går sin rute ved hjælp af dansk designede krykker.

Haruho Watanabe, som fakkelbæreren hedder, er en pige på 15 år, der de seneste to år har brugt krykker fra det danske design fællesskab Vilhelm Hertz. Og nu går hun altså også med den olympiske ild.

Hun går med faklen på fredag den 20. august klokken ca 19.45 Tokyo-tid. Se hende fortælle om det i videoen her.

Den japanske forbindelse

Det er en ejendommelig vej de danske krykker har taget til OL i Tokyo. For tre år siden var den japanske designer Naoyuki Miyata på besøg fire måneder i Danmark for at studere og lære designprocesserne bag krykkerne. Han boede hos hos Kristoffer Vilhelm, der står bag krykkerne, og var i mesterlære.

Miyata tog tilbage til Japan, og den japanske forbindelse var skabt. Siden har Naoyuki Miyata været eneforhandler af krykkerne i Japan, og har altså Haruho Watanabe som kunde.

Dansk design med afsæt i det hele menneske

Vilhelm Hertz krykkerne ligger i direkte forlængelse af den danske designtradition. Det gælder både de rene linjer, kvalitet, komfort og materialerne. 

De er alle designet og håndlavet i flåde-eg, kernelæder, aluminium, kulfiber og asketræ på værkstedet i Hundested.

Ifølge Kristoffer Vilhelm er æstetik og komfort nøgleordene for designet. Et design der skal bryde stigmaet med at have et handicap.

“Vi vil lave noget der netop er meget synligt for at bryde stigmatiseringen. Og hvorfor så det? Jo, hvis vi skal bryde et stigma, kommer bruddet ikke fra omverdenen, men os selv. Man må vise, at man er stolt af at være sig selv,” siger han og fortsætter:

”Derfor producerer vi krykker, som du stolt kan vise dig frem med, og som du kan være med til at sætte dit præg på. Vi har i vores design valgt at understrege, at dette er en smuk kunstgenstand, der skal passe til et formål. Ligesom en designerstol skal passe til at sidde på, samtidig med at den skal være smuk.”

Han understreger, at det er kæmpestort at den lille designvirksomhed vises frem til Paralympiaden.

“Når vi nu arbejder med mennesker med handicap, og prøver at skabe smukke krykker til hele mennesker er det jo fuldstændig fantastisk, at en af fakkelbærerne til PL benytter vores design,” slutter han.

Haruho Watanabe er ikke sponsoreret eller på anden måde betalt af Vilhelm Hertz, men har blot gjort Vilhelm Hertz opmærksom på, at hun er fakkelbærer, da hun er meget stolt af det. Hun er fotograferet med krykken Mumi.

Vilhelm Hertz har for øvrigt sloganet ‘Vi ændrer verden en krykke ad gangen’. 

Kommentarer