Københavnerborgmester: Flere ældre med ondt i livet skal have gratis psykologhjælp
Ældre københavnere med ondt i livet står i kø til kommunens tilbud om gratis psykologhjælp, og ventelisten er 3-4 måneder. Men nu vil sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling opruste for at hjælpe flere ældre og nedbringe ventetiden.
Børnebørnene har ikke kunnet komme på besøg. Vennerne har man kun talt med i telefonen. Sosu-hjælperen har gemt smilet væk bag værnemidler. Og der har været meget begrænset udgang til verden uden for hjemmet.
Efter et år med corona er der ikke noget at sige til, at mange af byens ældre trives dårligere, end før pandemien greb fat om samfundet. Siden september 2020 har Københavns Kommune tilbudt gratis psykologsamtaler til ældre på plejehjem, i hjemmeplejen og i kommunens øvrige sundhedstilbud. Efterspørgslen har været så stor, at ventetiden pt. nærmer sig fire måneder.
– Det er en hovedprioritet for mig, at vi får styrket tilbuddet om gratis psykologsamtaler til ældre københavnere. Vi oprettede et nyt tilbud i efteråret, og det er en succes, men behovet har vist sig at være langt større end forventet. Derfor går jeg ind til de kommende forhandlinger med det her som en klar prioritet, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).
Samtale i vante omgivelser
Tilbuddet er målrettet ældre, der bor på plejehjem, får hjemmepleje, forebyggende hjemmebesøg eller andre kommunale sundhedstilbud. Det kan f.eks. være personer, som kæmper med ængstelighed, funktionstab eller tabet af en nær pårørende. Men det kan også være en hjælp til dem, der går med svære tanker om livets afslutning og døden.
Psykologer fra Københavns Kommune besøger borgerne i deres hjem, hvor de sammen taler om det, der fylder for den enkelte.
– COVID-19 er ikke en klassisk sundhedskrise. Det er også en mental sundhedskrise, hvor både unge og ældre har følt sig ængstelige, nedtrykte, ensomme og alene, isoleret fra venner og familie. Derfor skal vi have afsat de nødvendige midler, så flere kan få hjælp, siger Sisse Marie Welling.
Budgetforhandlingerne i Københavns Kommune går i gang i næste uge.
Fakta
- Ved forårets budgetforhandlinger, den såkaldte ”overførselssag,” forhandler politikerne i København om, hvordan overskuddet fra sidste års budget skal bruges og fordeles.
- Det vil koste godt 700.000 kroner at udvide psykolog-indsatsen målrettet ældre og ansætte to ekstra psykologer, så ventetiden nedbringes og flere ældre kan komme i et forløb i andet halvår af 2021.
- For at få gratis samtaler med en psykolog skal man være over 65 år, bo i København og allerede være modtager af andre ydelser i sundheds- og omsorgsforvaltningen f.eks. genoptræning, sygepleje, hjemmepleje, rehabilitering eller i plejehjemsregi.
- Ud over psykologhjælp til de ældre københavnere har sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling også lignende initiativer målrettet unge med til forhandlingerne.
- Københavns Kommune tilbyder i forvejen gratis psykologsamtaler til unge ramt af mistrivsel. Der er forskellige tilbud målrettet unge med angst og/eller depression.
For at høre mere om tilbuddene til både unge og ældre, kan man kontakte Center for Mental Sundhed i Københavns Kommune eller en sundhedsmedarbejder, man evt. allerede kender.
Kommentarer