Navnenyt

Ny chefdirigent for Det Kongelige Teater fra 2024

Foto: Fadi Kheir.

Franske Marie Jacquot er chefdirigent for Det Kongelige Teater fra 2024-2029. Det danske publikum har senest oplevet hendes enestående talent udfolde sig i Faust i Operaen i efteråret 2021

31-årige Marie Jacquot fremstår som et af de helt store unge dirigent talenter i verden lige nu ikke mindst på grund af hendes store nysgerrighed i et bredt repertoire, hendes utrættelige arbejdslyst og uimodståeligt smittende begejstring, når hun står på podiet og dirigerer. Det var også den oplevelse operachef John Fulljames havde, da hun dirigerede i Operaen i efteråret 2021.

“Marie havde en fantastisk energi, da hun dirigerede Faust tidligere i denne sæson. Hun stod i spidsen for, hvad både publikum og anmeldere oplevede som en enestående musikalsk præstation, men hun inspirerede også solisterne og koret til at levere deres allerbedste. Det var indlysende, at der var en usædvanlig god kemi mellem Marie Jacquot, Det Kongelige Kapel og hele det kunstneriske hold og det kommer publikum til at nyde godt af fremover. Jeg er sikker på, at dette unge stjerneskud på dirigenthimlen vil opbygge en stærk relation med Operaen og Det Kongelige Kapel i fremtiden,” siger operachef John Fulljames.

Marie Jacquot udtaler:

“Det er en ære og en stor glæde for mig, at blive en del af fremtidens kreative hold på Det Kongelige Teater – et hold der er dedikeret til at underholde, oplyse og inspirere deres publikum. Dette samarbejde vil forstærke fortællingen om Det Kongelige Teater som et internationalt hus, som vi i fællesskab ønsker skal være et sted, hvor alle føler sig hjemme og er et eklektisk rum for at skabe og udveksle ideer om kunst”

Teaterchef Kasper Holten glæder sig over, at Det Kongelige Teater igen tiltrækker et talent ud over det sædvanlige.

“Marie Jacquot er med god grund allerede blevet et virkelig efterspurgt navn hos vigtige orkestre og operahuse rundt om i hele Europa og på den baggrund er det bemærkelsesværdigt, at hun har valgt at satse så markant på os og på København. Ud over at det vil styrke vores kunstneriske profil over de kommende år, er det i sig selv et vigtigt vidnesbyrd om, hvor stærkt Den Kongelige Opera og Det Kongelige Kapel står, når vi kan rekruttere et af de mest spændende yngre navne på den internationale scene til posten som chefdirigent.

Med en markant iscenesætter som Elisabeth Linton som kommende operachef og en fremtrædende dirigent som Marie Jacquot som kommende chefdirigent står Den Kongelige Opera og Det Kongelige Kapel uhyre godt rustet til at præstere stor kunst på det allerhøjeste niveau i de kommende år,” forklarer han. 

Elisabeth Linton, der er ansat som ny operachef fra 1. august 2022 udtaler: “Jeg glæder mig utrolig meget til samarbejdet med Marie Jacquot. Vi har allerede haft interessante og gode samtaler om musikteater og scenekunst, og har meget tilfælles i vores tankegang omkring hvad vi gerne vil give til vores publikum, men også om hvilken slags nærvær og hvilken udvikling vi ønsker for de kunstneriske ensembler i den kongelige opera.”

Den italienske dirigent Paolo Carignani er første gæstedirigent for Det Kongelige Kapel.

Det Kongelige Kapel har tidligere været ledet af dirigenten Alexander Vedernikov, der døde med covid-19 i Moskva i oktober 2020.

Kommentarer