Kultur

Rettigheder er ikke noget vi kan tage for givet

Foto: Camilla Winther.

Det Kongelige Teater markerer i år Copenhagen 2021: WorldPride & EuroGames med dansk og international scenekunst, der bl.a. dykker ned i LGBTI+-temaer

I anledning af Copenhagen 2021, der inviterer hele verden til København for at fejre livets mangfoldighed og diversitet, kan man for første gang opleve LGBTI+-forestillinger i alle Det Kongelige Teaters tre huse.

Skuespilchef Morten Kirkskov er helt utvetydig, når det drejer sig om, hvorfor Det Kongelige Teater samarbejder med Copenhagen 2021: “Det er helt oplagt at når Copenhagen 2021 indtager Københavns byrum og hjerterum, så indtager det også Det Kongelige Teaters scener. Pride handler om mangfoldighed og elementære menneskerettigheder i forhold til køn og seksualitet. Det at disse rettigheder er truet i lande tæt på os, gør det til en forpligtelse for os at beskæftige os med dem i vores kunst. Vi er kommet langt, men vi lever i en tid hvor sejren ikke bare kan tages for givet: den skal vindes hver eneste dag, igen og igen. Derfor.”

Den Kongelige Operas chef, John Fulljames, er begejstret for, at det er muligt at spille for et stort publikum, der igen kan nyde en live-oplevelse med opera og symfonisk musik: “Den nye sæson søsættes med en opera og en koncert, der vokset frem af en dialog med WorldPride. Både operaen, Begærets mysterier, og koncerten Musik i alle regnbuens farver fejrer diversiteten i opera, musik og kunstnere med vidt forskellige udgangspunkter. Det Kongelige Teater ærer alle, der har og fortsat kæmper for lighed mellem mennesker og i forestillingerne inviterer vi publikum til at dele i et kollektivt håb om en fremtid, der er mere inkluderende,” fortæller han.

På Gamle Scene er der premiere på operaen Begærets mysterier, hvor man bl.a. kan opleve sange af Mozart, Wagner, Cole Porter, Cher og Queen i en mørk og humoristisk operathriller instrueret af polske Krystian Lada. Kostumerne er designet af Henrik Vibskov. (18. august – 12. september).

I Skuespilhuset opsættes Det Kongelige Skuespils første engelsksprogede forestilling med PRIDE – A Performance by Falk Richter. Falk Richter er tysk instruktør og dramatiker, og han har skabt forestillingen ud fra de syv medvirkendes stærke personlige oplevelser med stolthed og skam. (19. august – 25. september)

Mikkel Trier Rygårds anmelderroste publikumssucces Regnbuefar, som handler om udfordringerne ved at få et barn som enlig, homoseksuel mand vender tilbage til Skuespilhusets Lille Scene (13. – 21. august).

På Operaens Store Scene spiller koncerten Musik i alle regnbuens farver den 19. august, hvor dirigrenten Thomas Søndergård har sammensat et program med fire vidtfavnende komponister, der alle mærkede konsekvenserne af at leve i et uforstående samfund, hvor de blev bedømt på at være anderledes enten på grund af køn eller seksualitet.

De ændrede afstandskrav fra sundhedsmyndighederne betyder, at Det Kongelige Teater igen kan spille for fulde sale, og at der igen er billetter til forestillinger, der allerede var udsolgt.

Kommentarer