Kultur

Hvem tilhører barnet?

Foto: Karoline Liberkind.

To mødre, en krig, et spædbarn og en kridtcirkel. Bertolt Brechts stærke fabel om kærlighedens sejr over grådigheden er en klassiker i verdensdramatikken. Stykket får premiere 29. december på Teater Republique i den prisbelønnede instruktør Anja Behrens opsætning.

Premieren var oprindelig sat i december 2020, men nedlukning nummer to af landet kom i vejen dagen før premieren. Heldigvis kunne holdet samles om den nye spilleperiode i december-januar 21/22, dog med en enkelt udskiftning på skuespillersiden.

DEN KAUKASISKE KRIDTCIRKEL er en af verdensdramatikkens sværvægtere: Et drama, hvor kynisme og griskhed er i spil overfor medmenneskelighed og moderkærlighed.

Handlingen er mere enkel end den lidt komplicerede titel måske antyder: Et spædbarn lades alene tilbage midt i krigens gru og rædsel. Faderen, landets forhadte guvernør, er dræbt, og moderen er flygtet. Tjenestepigen Grusche tager barnet til sig og ofrer alt for at passe på drengen. Da krigen efter flere år er slut, kræver den biologiske moder sit barn tilbage. Ikke af kærlighed, men fordi han er arving til den afdøde fars rigdomme…

Hvem er barnets sande moder?

DEN KAUKASISKE KRIDTCIRKEL er historien om de næsten uovervindelige forhindringer, andre mennesker kan sætte for den, der insisterer på medmenneskeligheden, og den stiller det grundlæggende moralske og politiske spørgsmål: Skal ejendomsretten have lov at vinde over omsorgen og kærligheden?

Instruktør Anja Behrens er opvokset i Tyskland i en familie, hvor Brecht fyldte meget, så hun har et stærkt personligt forhold til den store, tyske dramatiker. Alligevel er det første gang, hun iscenesætter Brecht:

’Den kaukasiske kridtcirkel er et af mine yndlingsstykker af Brecht, for her formår han at fortælle en meget rørende og samtidig brutal historie, hvor der også er plads til satire og humor. Det er et meget menneskeligt stykke, som appellerer virkelig bredt.

Brecht insisterer på, at man skal træffe et valg, og at man skal sige tingene lige ud. Det er derfor, jeg elsker ham, fordi han ikke holder sig tilbage. Han siger klart, at der er nogle værdier, vi skal holde fast i, og vi skal være modige til at sige, hvad der er ret, og hvad der er uret. Det synes jeg er givende – især i en tid, hvor i hvert fald jeg kan blive ramt af kompleksiteten og af, hvordan skal jeg forholde mig til det hele?’

Bertolt Brecht skrev DEN KAUKASISKE KRIDTCIRKEL i 1944/45 i sit selvvalgte eksil i Californien. Den tyske uropførelse fandt sted i 1954 på 5-års dagen for DDRs grundlæggelse, og i den forstand fungerede stykkets fabel som et slagkraftigt argument for kapitalismens afskaffelse.

Det er imidlertid ikke vanskeligt at overføre det socialistiske budskab til vores tid og spørge: Hvem tilhører verden? Svaret er: Den tilhører dem, der passer godt på den.

Instruktør Anja Behrens er født i Hamborg og uddannet instruktør fra Den Danske Scenekunstskole (2014). Hun har siden stået bag en lang række markante iscenesættelser både i Danmark, Tyskland, Østrig og Schweiz. Senest har hendes opsætning af Kaj Munks ORDET på Aarhus Teater givet genlyd som en af de senere sæsoners mest roste forestillinger, og den modtog en Reumert som årets forestilling i 2020.

Læs mere på https://anjabehrens.com/om/

DEN KAUKASISKE KRIDTCIRKEL – 29. december 2021 – 28. januar 2022

Teater Republique, Østerfælled Torv 37, København Ø

Medvirkende: Fanny Louise Bernth, Tina Gylling Mortensen, Benjamin Kitter, Camilla Lau, Anton Hjejle (erstatter Elliott Crosset Hove, der var med i den oprindeligt programsatte opsætning i 2020) samt barneskuespillerne Casper Højslet Lunøe og Adrian Bundgaard

Iscenesættelse: Anja Behrens Scenografi og kostumer: Karin Betz Tekstbearbejdelse: Karen-Maria Bille og Anja Behrens Oversættelse: Carl Nyholm Musik: Paul Dessau Teaterforlag: Nordiska Aps

Kommentarer